Skip to content

Što je Cyber ​​​​osiguranje?

Cyber ​​ili kibernetičko osiguranje je vrsta osiguranja koja pomaže tvrtkama spriječiti i zaštititi se od povreda zaštite osobnih i poslovnih podataka uslijed upada u računalni sustav, pogreške zaposlenika, poremećaja u poslovanju ili oštećenja mreže.

Uz sve veću ovisnost društva o suvremenim tehnologijama u poslovanju, obujam osobnih i poslovnih informacija koje posjeduju tvrtke strahovito raste. Podaci koje tvrtke drže u digitalnom ili fizičkom obliku izloženi su narušavanju povjerljivosti od strane zlonamjernih hakera (kibernetički kriminal) ili zbog pogrešnih ili namjernih radnji zaposlenika. Troškovi povezani s takvim radnjama mogu biti neizdrživi za tvrtku, čak i kobni za njezinu egzistenciju. Zlouporaba povjerljivih podataka može imati veliki utjecaj na ugled tvrtke i povjerenje kupaca i zaposlenika.

Koji je najprikladniji odgovor u slučaju incidenta informacijske sigurnosti? Koga biste pozvali za savjet? Kako biste komunicirali s kupcima, zaposlenicima i medijima? Može li vaša tvrtka podnijeti potencijalni financijski teret i gubitak ugleda zbog tužbe oštećenih strana?

Kakvu vrstu pokrića pruža Cyber ​​​​osiguranje?

Cyber ​​​​događaji mogu ugroziti rad bilo koje tvrtke, bez obzira na veličinu ili djelatnost, te rezultirati gubitkom ugleda, prekidom poslovanja, financijskim gubitkom i pravnim postupcima protiv tvrtke. Adekvatno cyber osiguranje osigurava pokriće za nastale troškove i za štete koje treće strane traže od vas:

  • U slučaju incidenta zajamčena je reakcija i pomoć konzultanata (IT forenzičari, odvjetnici, PR službe)
  • Odvjetničke naknade i građanske kazne
  • Naknada štete zbog povrede povjerljivosti podataka
  • U slučaju zastoja u poslovanju, pokriće posljedica gubitka prihoda
  • Troškovi obavješćivanja oštećenika sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka
  • Gubitak podataka, uključujući troškove obnove ili kompenzacija
  • Ucjena

Cyber ​​​​incidenti uključuju ransomware i hakiranje, krađu identiteta, malware, zlouporabu e-pošte, prijevaru, povrede podataka, društveni inženjering i pogreške zaposlenika. Opseg i složenost rizika i dalje raste. Sve popularniji oblik napada koristi e-poštu za koju se čini da je od poznatog pošiljatelja za instaliranje zlonamjernog softvera.

Za koga je prikladno Cyber osiguranje?

Tvrtke koje posjeduju velike količine osobnih ili poslovnih podataka – u digitalnom ili fizičkom obliku – velika su potencijalna meta napada, tim više kada su ti podaci osjetljive prirode ili imaju financijsku vrijednost.

Cyber ​​​​osiguranje je inače pogodno za sve tvrtke, bez obzira na njihovu veličinu ili vrstu usluga koje pružaju. Zbog manje robusnih mehanizama kontrole, na udaru su i manje tvrtke.

  • Kada je u pitanju greška u zaštiti podataka, često je prisutan ljudski faktor
  • Cyber kriminalci uvijek pronalaze nove načine da prevare zaposlenike da nesvjesno stupe u kontakt s njima
  • Nepošteni zaposlenici – veliki dio upada i kršenja počine nezadovoljni zaposlenici
  • Najbolji vatrozid ne može zaštititi vaše sustave od radnji zaposlenika
  • Mnoge tvrtke od ugovornih partnera dobivaju zahtjev za sklapanje cyber osiguranja

Advisio d.o.o., Podružnica Zagreb
Gradišćanska ulica 24
10000 Zagreb, Hrvatska
Tel: + 385 (0)91 7857 521
E-pošta: info@advisio-broker.hr

Advisio d.o.o. | 2010-2024